De Club

Het begin…

We schrijven november 1977: Jan Roelen, atleet bij “Sprint” te Breda, onderneemt een tweede poging om in Baarle-Nassau een atletiekvereniging op te richten. Enkele artikelen in “Ons Weekblad” maken 19 jongeren enthousiast waarvan 5 van het gezin de Rooij. ‘De vader van die 5 moet mij maar helpen’ dacht Jan Roelen en ging er eens over praten. Het was niet meteen raak, want Jan de Rooij, ook een oud-atleet, vond twee man voor de oprichting te weinig. Jan Roelen vond er nog drie bereid om mee te helpen en toen was de zaak rond. Deze drie waren: Rob Sakko, Jan van Tilburg en Wil de Kock

1978
In april ging de aanvraag de deur uit, om lid te worden van de K.N.A.U. (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie). Precies op 1 mei 1978 werd A.V. Gloria geaccepteerd als lid van de K.N.A.U. Hun “thuishaven” werd het pas aangelegde vierde voetbalveld op sportpark Boschoven. Met trainer Jan Roelen en organisator in hart en nieren Jan de Rooij, hij zegt niet veel, maar doet des te meer, kwam er behoorlijk schot in de vereniging en hadden ze na een half jaar al 40 leden.

Het staat te gebeuren: de eerste wedstrijd van A.V. Gloria!
Op 27 mei 1978 werd de eerste wedstrijd georganiseerd, al was er toen niet niet zoveel op atletiekgebied, ’n voetbalveld met wat gras er omheen en nog 2 verspringbakken, overgehouden van een K.P.J.-kringsportdag. Maar men was er blij en gelukkig mee.

Clubkampioenschappen
Het zonnetje straalt aan de hemel als op 7 oktober 1978 A.V. Gloria voor de eerste maal haar clubkampioenschappen organiseert. Verdeel over verschillende categorieën: Een sprintnummer van 40, 60 of 100 meter, balwerpen en kogelstoten, verspringen en een afstandsnummer variërend van 600, 800 of 1000 meter. Degenen, die in deze meerkamp van vier nummers het hoogste puntentotaal scoorde, werd kampioen 1978 in zijn categorie. Rond 5 uur vond de medaille-uitreiking plaats in de kantine van het sportpark.

1979
De eerste scholencross, de eerste enclaveloop (stratenloop met als hoofdafstand 25km) en start aanleggen 400 meterbaan (gras) met betonrand, kogelsector, discusring, hoogspringplateau (gravel) en 2 verspringbakken.

1980
Officiële opening van de nieuwe atletiekaccommodatie
De voormalige zwembadkantine werd gedemonteerd om later op het atletiekveld weer in elkaar te zetten. “In De Speerpunt”

1982
Eerste Enclavecross

Vele sportieve successen werden behaald in de jaren nadien…