Opschoondag

Gloria Atletiek maakt Baarle een beetje mooier

Het idee is simpel, maar kom er maar eens op. Plogging combineert hardlopen met afval opruimen. De achterliggende betekenis van het woord plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken in het Zweeds) en ‘joggen’.

Gloria ging massaal ploggen of opschonen zaterdag 19 september. Niet omdat we het leuk vinden, maar omdat het nodig is. Wij maken graag gebruik van de natuur bij Gloria Atletiek, hardlopen wandelen en soms ook atletiek kun je heerlijk doen in het bos. We zien dan heel veel natuurschoon, maar helaas ook heel veel rotzooi.

Door ook de jeugd hierin te betrekken, is het voor hun wat bewustwording “dit gaan wij echt nooooooooooooooit doen” (laat het ons hopen). Het resultaat is na een paar uurtjes is bijna te triest voor woorden. De hoeveelheid blikjes, flesjes, restanten van snoep,  koek, chips, ijs, friet, sigaretten, mondkapjes en zelfs plaatjes die je in de winkels spaart allemaal verdwenen ze in de afvalzak.

Mooi zijn de gesprekken met de onze jongere atleten “dit is toch niet normaal”, nee dat is het ook niet. Gooi het thuis in de vuilnisbak of soms stond de vuilnisbak er zelfs naast. We hebben zelfs plastic uit een wei met schapen gered. Hoe zielig zou het zijn als………  Mooi dat kinderen zelf heel goed nadenken. Een sigaret in het bos, is dat nou goed of slecht. Nou de filter bevat plastic, dus moet uit de natuur gehaald worden. Een kind ging hier opa op aanspreken, want die rookt ook en trapt zijn sigaret uit op de grond (sorry opa). Een 7 jarig atleetje wist nog dat we vorig jaar zelfs lege flessen wijn hebben gevonden. Gelukkig hebben we die dit jaar niet gezien. Maar wel heel veel lege blikjes bier, héél véél. Wat kwamen we nog meer tegen………..heel veel hondepoep. Dat moet je toch ook opruimen!? Wat ons ook opviel was de hoeveelheid veren die we overal tegenkwamen. Zouden er zoveel vogels dood gaan? Maar gelukkig kwamen we ook nog heel veel bloemetjes tegen, we blijven vooral de mooie dingen zien.

Al met al een nuttige en leerzame ochtend en de appelflappen en worstenbroodjes die we van de gemeente Baarle Nassau kregen namen gretig aftrek na afloop. Dank je wel ook aan de papa’s en mama’s die ons extra geholpen hebben, zodat we dit jaar meer Baarle mooier konden maken.  

Reageren

Vul het antwoord in om te kunnen verzenden! *